Nyheter

• "Det handlar om unga människor som dör" 2017-11-20 Magasinet Syre intervjuar Tove Pettersson om polisarbete och brottsbekämpning.
  • Oslipat pratar om brott 2017-11-02 Den 26 oktober medverkade Tove Pettersson och Lena Roxell på ”Oslipat pratar om brott”. Det är en satsning från Riksbankens jubileumsfond där tanken är att nå ut med forskning på ett annorlunda sätt.
  • Betydelse av öppenhet under institutionstiden för ungdomar dömda till sluten ungdomsvård 2017-10-20 Hur påverkas vardagen vid institutionen och återfall i brott? Ny rapport av Tove Pettersson.
  • Årets masteruppsatser 2017-10-20 Nu är årets masteruppsatser publicerade. Opponeringen skedde på Kriminologiska institutionen under vårterminens sista veckor. De tre uppsatserna täcker skilda kriminologiska ämnen.
  • Jämförelsen av vapenvåld mellan Sverige och Mexiko grovt missvisande 2017-09-13 Under början av september gjordes jämförelsen att det grova vapenvåldet i Sverige ligger i nivå med det i Mexiko, bland annat i Sveriges Radio och Expressen. Denna jämförelse håller nu på att bli en sanning som upprepas i debatten, både i Svenska Dagbladet och på högerextrema fake news-sajter som Breitbart.
  • Om dödligt våld i Medierna i P1 2017-09-04 Medierna i P1 granskar TV4 Nyheternas inslag om dödligt våld. Jerzy Sarnecki deltar med kommentarer.
  • Doktorandträff 2017-09-01 Den 28-30 augusti anordnas en nordisk doktorandträff på kriminologiska institutionen, finansierad av Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi (NSfK).
  • Replik till SvD:s ledarsida 2017-08-28 En stor artikel på Svenska Dagbladets ledarsida den 27 augusti har rubriken ”Allt kriminologerna säger kan vara fel”. De sociala förhållanden som den samhällsvetenskapliga kriminologin framhåller som risker för brott är, enligt ledaren, främst genetiska. Så beror t.ex. den högre brottsligheten i utsatta områden till 65 procent på att människor med ärftliga egenskaper som ökar risken för brott flyttar dit.
  • Jerzy Sarnecki sommarpratar 2017-07-14 Jerzy Sarnecki är en av årets sommarvärdar i Sommar i P1. Programmet sänds 25 juli och Sarnecki kommer att prata om hur hans liv på olika sätt har kommit att handla om brott.
  • Seminarium om otrygghet i socialt utsatta områden 2017-07-11 Under Almedalsveckan presenterades Brå:s nya rapport NTU - Socialt utsatta områden i urban miljö under seminariet Otrygghet i socialt utsatta områden. Presentationen följdes av en diskussion där bland annat Anita Heber från Kriminologiska institutionen deltog.
  • Stockholm Criminology Symposium 2017-06-26 Stockholm Criminology Symposium arrangerades i juni. En av talarna var Lena Roxell från Kriminologiska institutionen. I samband med symposiet tilldelades Richard E. Tremblay Stockholmspriset i Kriminologi av Drottning Silvia.
  • Diskussion om nya straff för unga i Studio Ett. 2017-06-21 Felipe Estrada diskuterade regeringens nya förslag om nya ungdomsstraff i Studio Ett. Han argumenterade att förslagen inte utgår från ett barn- och ungdomsperspektiv.
  • Stop and search i Sverige 2017-06-21 Leandro Schclarek Mulinari uttalar sig i Expressen om polisens stop and search i Sverige.
  • Narrativ kriminologi i Oslo 2017-06-19 Forskare från Kriminologiska institutionen deltog på en konferens i Oslo i juni. Temat var narrativ kriminologi, ett ämne som behandlar hur individer använder berättelser om brott som ett sätt att arbeta med sig själva.
  • Det behövs mer kunskap om resning i brottmål 2017-06-15 Sara Hellqvist, doktorand i kriminologi, har tillsammans med Moa Lidén, doktorand i juridik, skrivit en debattartikel om Linna-fallet, oskyldigt dömda och resningsprocessen som publicerades i SvD i januari i år.
  • Politikerna måste ta in förortens verkliga behov 2017-06-14 Magnus Hörnqvist och Paulina de los Reyes skriver i Svenska Dagbladet om hur enbart fler poliser inte kommer göra förorterna tryggare.
  • Registerbaserad kriminologisk forskning 2017-05-29 Forskare från Kriminologiska institutionen deltog nyligen på en konferens i Leiden om registerbaserad kriminologisk forskning.
  • Pleasures of policing: An additional analysis of xenophobia 2017-05-05 I artikeln Pleasures of policing: An additional analysis of xenophobia analyserar Sausdal danska polisutredares frustrationer i relation till utländska brottsmisstänkta.
  • Protest Policing alla Turca 2017-04-24 Threat, Insurgency, and the Repression of Pro-Kurdish Protests in Turkey. Av Kıvanç Atak och Ismail Emre Bayram
  • Contesting Sweden’s Chicago: why journalists dispute the crime image of Malmö 2017-04-21 Av: Leandro Schclarek Mulinari

Kontakta oss:

Studentexpedition
Rum: B4102
studentexpeditionen@criminology.su.se

Prefekt
Namn: Tove Pettersson
Rum: C670
tove.pettersson@criminology.su.se
Mottagning: Enligt överenskommelse

Studierektor på grund- och avancerad nivå
Namn: Kalle Tryggvesson
Rum: C692
kalle.tryggvesson@criminology.su.se

Studierektor på forskarutbildningen
Namn: Felipe Estrada
Rum: C639
felipe.estrada@criminology.su.se

Faktureringsadress
Postbox 50741

Referens 312

Ämnesrådet KRÄM

Sök program och kurser

Våra utbildningar Till utbildningskatalogen
Stockholm Prize in Criminology logo
Ämnesrådet KRÄM
Mondo

Kriminologer i media

I vårt mediearkiv finner du ett urval av våra medarbetares medverkan  i TV, radio och press.