Personliga hemsidor

4. Om oss
  5. Personliga hemsidor

Nyheter

• Oslipat pratar om brott 2017-11-02 Den 26 oktober medverkade Tove Pettersson och Lena Roxell på ”Oslipat pratar om brott”. Det är en satsning från Riksbankens jubileumsfond där tanken är att nå ut med forskning på ett annorlunda sätt.
  • Betydelse av öppenhet under institutionstiden för ungdomar dömda till sluten ungdomsvård 2017-10-20 Hur påverkas vardagen vid institutionen och återfall i brott? Ny rapport av Tove Pettersson.
  • Årets masteruppsatser 2017-10-20 Nu är årets masteruppsatser publicerade. Opponeringen skedde på Kriminologiska institutionen under vårterminens sista veckor. De tre uppsatserna täcker skilda kriminologiska ämnen.
  • Jämförelsen av vapenvåld mellan Sverige och Mexiko grovt missvisande 2017-09-13 Under början av september gjordes jämförelsen att det grova vapenvåldet i Sverige ligger i nivå med det i Mexiko, bland annat i Sveriges Radio och Expressen. Denna jämförelse håller nu på att bli en sanning som upprepas i debatten, både i Svenska Dagbladet och på högerextrema fake news-sajter som Breitbart.
  • Om dödligt våld i Medierna i P1 2017-09-04 Medierna i P1 granskar TV4 Nyheternas inslag om dödligt våld. Jerzy Sarnecki deltar med kommentarer.
  • Replik till SvD:s ledarsida 2017-08-28 En stor artikel på Svenska Dagbladets ledarsida den 27 augusti har rubriken ”Allt kriminologerna säger kan vara fel”. De sociala förhållanden som den samhällsvetenskapliga kriminologin framhåller som risker för brott är, enligt ledaren, främst genetiska. Så beror t.ex. den högre brottsligheten i utsatta områden till 65 procent på att människor med ärftliga egenskaper som ökar risken för brott flyttar dit.
  • Doktorandträff 2017-09-01 Den 28-30 augusti anordnas en nordisk doktorandträff på kriminologiska institutionen, finansierad av Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi (NSfK).
  • Jerzy Sarnecki sommarpratar 2017-07-14 Jerzy Sarnecki är en av årets sommarvärdar i Sommar i P1. Programmet sänds 25 juli och Sarnecki kommer att prata om hur hans liv på olika sätt har kommit att handla om brott.
  • Seminarium om otrygghet i socialt utsatta områden 2017-07-11 Under Almedalsveckan presenterades Brå:s nya rapport NTU - Socialt utsatta områden i urban miljö under seminariet Otrygghet i socialt utsatta områden. Presentationen följdes av en diskussion där bland annat Anita Heber från Kriminologiska institutionen deltog.
  • Diskussion om nya straff för unga i Studio Ett. 2017-06-21 Felipe Estrada diskuterade regeringens nya förslag om nya ungdomsstraff i Studio Ett. Han argumenterade att förslagen inte utgår från ett barn- och ungdomsperspektiv.
sök publikationer i diva