Anita Heber
Anita Heber. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

JSSCCP är en internationell, sakkunniggranskad tidskrift som publicerar forskning inom kriminologi och brottsprevention av nordiska forskare. Tidskriften finansieras av Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi (NSfK). JSSCCP utkommer två gånger om året och artiklarna som publiceras är baserade på forskning från de nordiska länderna.

Anita Heber doktorerade vid Kriminologiska institutionen för över tio år sedan och har sedan dess forskat och undervisat, framför allt på Stockholms Universitet, men även vid Södertörns Högskola, Oxford University, England, och Monash University, Australien. Heber arbetade även på Brottsförebyggande rådet både under och efter sin forskarutbildning. Tidigare redaktörsarbeten inkluderar medredaktörskap för antologin ”Viktimologisk forskning” och det nuvarande arbetet som redaktör tillsammans med en kollega för en antologi som skrivs av både kollegor och externa forskare.

Grattis till den nya tjänsten Anita, hur känns det?

Det känns jättekul och fint att få det här förtroendet! Det känns spännande att få förvalta och utveckla tidskriften så att den får mer uppmärksamhet, fler läsare och fler forskare som vill publicera sig i den.

Varför tror du att just du valdes som redaktör?

Kanske för att jag kan både kvalitativ och kvantitativ forskning och har både en lång och bred erfarenhet av kriminologisk forskning och undervisning. Sen har jag inte bara arbetat på universitet och högskolor, utan också på Brottsförebyggande rådet och gjort arbeten för Stockholms Stad och Göteborgs Stad. Och så gillade nog NSfK mina idéer när det gäller hur man kan göra tidskriften ännu bättre.

Vad är det första du tänkt göra som chefredaktör?

En sak jag tänker göra tidigt är att starta upp kanaler i sociala medier för att synliggöra tidskriften. Den innehåller många bra artiklar och det vore roligt om så många som möjligt fick höra talas om tidskriften och blir sugna på att läsa artiklarna. Målet är att bli större än Donald Trump på Twitter, haha!

Men allra först måste jag lära mig hur arbetet som redaktör fungerar. Därför ska jag ha möten med den förre redaktören, med förläggaren och med NSfK:s råd. Jag har också precis rekryterat en assistent, Tea Fredriksson som är doktorand på Stockholms universitet, och vi ska prata ihop oss och fördela arbetet.

Men sen då?

Nästa år, 2019, har jag tänkt att införa ett pris för årets bästa artikel. Duktiga forskare och intressanta artiklar är värda att uppmärksammas och ett pris kan göra att fler får upp ögonen för dem. 

Sen har jag också funderat på om tidskriften skulle kunna få ett kortare namn som är lättare att komma ihåg. Namnet borde också inkludera Norden, inte bara Skandinavien. Nordic Journal of Criminology vore väl snyggt? Jag vet att ett namnbyte vore efterlängtat, men samtidigt innebär det en del svårigheter. Jag får fortsätta fundera på om det är något vi ska gå vidare med.

Vilken roll ser du att JSSCCP spelar för den nordiska kriminologiforskningen?

Det här är ju den enda kriminologiska tidskriften som är specialiserad på Norden och når ut till alla som läser engelska. Många är intresserade av vad som händer på forskningsfronten inom nordisk kriminologi och de kan hålla sig uppdaterade genom att läsa tidskriften. Därför är det viktigt att värna om den. 

Hur kan denna roll utvecklas vidare?

Jag vill både ta till vara på det som tidskriften redan står för idag, och uppmärksamma och utveckla den. Det kan göras genom att lyfta fram tidskriftens publikationer på konferenser, kanske i särskilda paneler, att starta upp sociala medier för tidskriften, ha ett nytt pris för bästa artikel, kanske ge ett nytt namn på tidskriften och ibland ha specialnummer med fokus på vissa ämnen.

Du skriver i din ansökan till tjänsten förslag på att ägna delar av ett nummer till ett specifikt kriminologiskt ämne, och ger som förslag debatten om nordisk/skandinavisk exceptionalism.  Varför är det ämnet lämpligt? Har du fler förslag på spännande ämnen?

Jag tycker att nordisk exceptionalism-debatten är intressant för den berör så många aspekter av våra nordiska samhällen: straff, välfärd, mänskliga rättigheter, kriminalpolitik och media. Den här debatten om nordisk exceptionalism har däremot inte förts i JSSCCP utan i andra tidskrifter och böcker. 

Men jag har också massor med andra förslag på intressanta ämnen som är ganska annorlunda i de nordiska länderna, jämfört med många andra länder: fängelseforskning, polisforskning, statens brottslighet, organiserad brottslighet, medier, hatbrott, droger, brottsoffer, kriminalpolitik. Därför vore det roligt om det kommer in artiklar på dessa områden och om det är till exempel tre-fyra stycken kan de publiceras i ett särskilt nummer. Jag tänker att jag också aktivt kan bjuda in till specialnummer när jag längre fram är en mer erfaren redaktör.  

 

Det första numret av Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention med Anita Heber som chefredaktör utkommer i november 2018.