Kriminologiska institutionen har fått en ny professor – Magnus Hörnqvist! Vi har därför passat på att ställa några frågor till honom.

Grattis till titeln som professor! Hur känns det?
Bara fint, tack. Det är ju lite högtidligt.

Kan du berätta lite om din tidigare forskning och karriär inom akademin?
Jag har ju hållit på mycket med makt. Ända sedan jag kom till institutionen för sjutton år sen. Som doktorand i början. Ofta har det handlat om det som varit inne för tillfället, som kampen mot terrorismen. Eller riskbedömningar i fängelset. Det som främst fascinerat mig är hur staten – polisen, tjänstemän, forskare – hela tiden återskapar ett slags normalitet genom att mobilisera mot ständigt nya hot.

Har du några pågående, och planer för framtida, projekt?
Det jag brinner för nu är lusten att straffa. Just för att det handlar om de mindre smickrande sidorna av oss själva. Jag tycker att det är vansinnigt intressant att straffet är så djupt rotat i vår kultur. Vad vinner åskådarna på att se andra straffas? Känslomässigt ganska mycket – inte minst genom att vi kan boosta vår egen självkänsla. Att vi duger i andras ögon. Så jag håller på att skriva en bok om det. Det är galet ambitiöst för jag försöker göra en sammanställning av allt som skrivits om lusten att straffa sedan antiken. Det går ju förstås inte, men det är väldigt roligt att försöka. Och det är väl precis sådana saker man ska göra som professor, eller hur?

Läs mer om Magnus och hans forskning på hans personliga hemsida.