Studieinformation

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kriminologiska institutionen
  4. Utbildning
  5. Studieinformation

Studentinformation

Studieinformation

På denna sida finner du information som är relevant för dig som student eller blivande student vid Kriminologiska institutionen.

Distansutbildning i kriminologi öppnar igen

Kriminologiska institutionen har fått ett ökat anslag för undervisning som en del av regeringens satsning på samhällsviktiga utbildningar. Vi har därför glädjen att öppna vår distansutbildning igen, hösten 2018.

Vanliga frågor från studenter (FAQ)

FAQ

F1: Jag vill ta en kandidatexamen med kriminologi som huvudämne, hur går jag tillväga?

En kandidatexamen består av sex terminer och utav dessa sex terminer ska du ha läst tre terminer kriminologi för att kunna ta ut en s k ”kandidatexamen med kriminologi som huvudämne”. I din kandidatexamen kan du kombinera vilka fristående kurser du vill, förutsatt att du har tre terminer inom ett och samma ämne. De kurser du vill ta med i din examen får dock inte överlappa varandra kunskapsmässigt, dvs om du exempelvis läst en grundkurs i kriminologi vid något annat lärosäte än Stockholms universitet, kan du inte räkna med den i samma examen som den grundkurs som ges här, alltså Kriminologi I. Den sammanlagda summan av de kurser du önskar ta med i din examen måste också vara exakt 180 hp.

 

F2: Vilka kurser bör jag ta med i min kandidatexamen, förutom kriminologi?

Det är helt valfritt, så länge kurserna inte överlappar varandra kunskapsmässigt. Exempel på vad som är vanligt att kombinera kriminologi med är sociologi, psykologi, socialpsykologi, statsvetenskap och juridik. Men det går även bra med t ex socialantropologi, pedagogik, ekonomi, språk, journalistik, socialt arbete mm.

 

F3: Jag har sett att ni inte har ett program i kriminologi vid Stockholms universitet, kan jag ändå få en kandidatexamen i kriminologi?

Javisst, se svaret på fråga 3 ovan.

 

F4: Varför har ni bara fristående kurser på grundnivå?

Vi får ganska ofta frågor om varför vi inte erbjuder ett kandidatprogram i kriminologi. När vi frågar varför de hellre vill läsa ett program brukar de svara två saker, det är tryggt att veta att man är garanterad plats för hela sin utbildning, och att det är skönt att slippa välja vad man ska läsa.

Vi kan förstå den inställningen, och särskilt den första, att det är skönt att vara garanterad en plats under hela utbildningen. Men det är bra att tänka på att SU är ett mycket stort universitet, och att det finns många olika kurser att välja på när det gäller att välja de kurser man vill kombinera sina kriminologistudier med. Vi har aldrig fått signaler om att det ska vara svårt att komma in på andra kurser.

Det har under en period varit lite svårt att komma in på vår kandidattermin, men nu har vi ökat antalet platser där så det har blivit lättare igen. Men den stora fördelen med fristående kurser, enligt oss, är er möjlighet att välja fördjupningsämnen.

En del av våra studenter är mycket intresserade av varför vissa människor begår brott, eller hur man kan arbeta med dem som har begått brott. De väljer ofta att kombinera sina kriminologistudier med kurser i psykologi eller socialt arbete. Andra är mer intresserade av varför brottsligheten är högre i vissa områden än andra, eller varför brottsligheten förändras över tid, och då kan de välja att fördjupa sig i sociologi. Åter andra är intresserade av den kriminalpolitiska delen, varför kriminaliserar vi vissa beteenden (cannabis) men inte andra (alkohol). Då kan det vara bra att kombinera sina kriminologistudier med Statsvetenskap.

Sen är det även stor variation när det gäller vad man vill arbeta med när man är klar. Vill man t.ex. jobba med forskning, analys och utredning kan det vara bra att välja vissa kurser, men vill man hellre jobba med människor inom kriminalvård eller frivård, kan det vara bättre med andra val. Det är omöjligt att göra ett program som täcker allt detta, och ändå ger ett nödvändigt djup, så någon måste välja. Vi tycker att det är bäst att det framför allt är du, som är den som bäst vet vad du är intresserad av och vill arbeta med, som gör det valet.

 

F5: Men vad är det då som skiljer ett program från fristående kurser?

Det som skiljer ett program från fristående kurser är egentligen bara att när du läser ett program är kursupplägget i förväg klart och bestämt, men när du läser fristående kurser väljer du själv kurser under tiden du studerar. Den examen du får i slutändan kommer oavsett program eller fristående kurser att vara en kandidatexamen.

 

F6: Jag har läst en kurs hos er som jag blivit godkänd i, men när jag kollar mina meriter på www.antagning.se så syns inte kursen där, varför?

Dina meriter på www.antagning.se uppdateras endast om du har en aktiv anmälan. För att kontrollera om ditt betyg är inrapporterat i Ladok, logga in på Mina studier med ditt universitetskonto på Mitt universitet.

 

F7: När börjar/slutar terminen?

Enligt de gällande terminstiderna:

-Vårterminen 2018: 2018-01-15 - 2018-06-03

 

Se våra kurser och program

Studentkontakt

Studentexpedition

Rum: B4102, plan 4 i C-huset
Telefon: 08-163171
E-post: studentexpeditionen@criminology.su.se

Mottagning och telefontid

Studievägledning

För studievägledning kontakta:
studentexpeditionen@criminology.su.se

Ämnesrådet KRÄM
Mondo
Mitt SU